Начало
Глобално затопляне
Часът на Земята
Клуб "Екология"
Вземи участие
Полезни препратки
Мини на ЗЕЛЕНО

Часът на Земята
така както се провежда в Лом

На тази страница можете да видите историята на честването на събитието в град Лом. Ако искате, прескочете директно на 2008 и 2009, 2010, 2011 година или разгледайте нашите съвети за по-зелен и здравословен живот.

За събитието

От 2007 год. световната природозащитна организация WWF осъществява дейност, наречена Часът на Земята (Earth Hour). Това е едно събитие, което се провежда от тогава всяка година -  последната събота на месец  март от 20:30 ч. За да се присъединим към него ние трябва да извършим едно изключително просто действие - а именно да загасим лампите само за 1 час, за да помогнем на планетата да си "поеме дъх". Това е удивително лесен, неангажиращ, но същевременно и ефективен начин да вземем участие в спирането на глобалното затопляне!

Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" стана съпричастен с инициативата на  WWF още от самото начало.

2008 и 2009

Първоначално, през 2008 год. информацията достигна до един от членовете на клуба. Във връзка с това клубът стигна до решението да създаде клип, който да насочи вниманието на хората към проблема и да ги накара да станат съпричастни. Всеки един член бе заснет в клипа със свой собствен, индивидуален съвет за това как да живеем по-зелено. Нашето желание бе да се достигне до възможно най-голям кръг хора, да го изпратим на наши приятели  или да го излъчат  в училище, организация или представят в медиите. Искрено се надявахме, че и градът ни ще бъде съпричастен с това събитие. И това наистина се случи. Първите две години се изключваше само уличното осветление и се включваха предимно членове на клуба.

без осветление участниците в събитието 

2010

През  2010 г  съвместно Община Лом и ние - Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", организирахме факелно шествие и акустичен концерт на свещи. Присъстваха около 100 човека.

запалването на факлите угасването на осветлението

концертът най-малките

младежите старата гвардия

2011

Тази година «Часът на Земята» започнахме отново с факелно шествие, което потегли точно в 20:30 часа, когато бе угасено осветлението по централните градски улици. Шествието се предвождаше от фанфари и мажоретки от І ОУ «Н. Първанов» и стигна до централния площад, където се проведе уникален концерт. Сцената бе много красива – осветяваха я стотици свещи и факли. Стотиците ломчани, които  присъстваха със свещи в ръце, почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите от земетресението в Япония. Различни по възраст и стил състави пяха и свириха в подкрепа на световната екоинициатива – ВГ «Дунавски звънчета», ВГ на ІІ ОУ «К. Фотинов», рапдует Даян Бойков – Глория Владимирова, ВГ «Шоколадче», Ломско вокално студио, ФС «Северняче», Петър Бойков и Мартин Василев, Елена Кирилова. Второкласници от І ОУ «Н. Първанов» се изявиха с рецитал «Ние контролираме изменението на климата», а водещите – членове на Общински ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", призоваваха да преминем на зелено, да опазваме природата, да намалим вредното си въздействие върху нея. Неописуемо огнено шоу сътвориха гостите ни – ТТ «3-4» към ОДК – Козлодуй. Концертът продължи близо два часа.

Снимките от събитието на Сергей Георгиев:

И това което е видяла и заснела Весела Василева:

Какво предстои?

Ако това, което правим ти харесва, включи се и ти - изпрати клипа на приятел, присъедини се към клуба, следвай нашите зелени съвети или ни пиши, за да обсъдим други съвместни действия в бъдеще.


За контакт