Начало
Глобално затопляне
Часът на Земята
Клуб "Екология"
Вземи участие
Полезни препратки
Мини на ЗЕЛЕНО

Премини на ЗЕЛЕНО

Искаш ли да помогнеш да спрем замърсяването на околната среда?

Ето няколко прости съвета които можеш да следваш:


Бъди енергийно ефективен

По-ефективна топлоизолация на жилището, слънчеви бойлери, слънчеви батерии, използването на по-ефективни хладилници и печки не само че ще намали сметките ти, но и производството на въглероден ди оксид.


Промени осветлението

Замени една обикновена крушка с компактна, флуоресцентна, енергоспестяваща крушка и ще спестяваш 75 kg въглероден ди оксид на година.


Промени температурата

Намали температурата вкъщи само с 2 градуса през зимата и я повиши с 2 градуса през лятото. Ти можеш да спестяваш по 1000 kg въглероден ди оксид на година с тази проста и незначителна промяна, както и 14% от сметката си за електроенергия


Изключвай електрическите си уреди

Просто изключвай твоят телевизор, DVD плейър, лампите и компютърът, когато не ги използваш - ти ще спестяваш хиляди килограми въглероден ди оксид на година.


Провери си гумите

Поддържай гумите си добре напомпани и ще спестяваш 3% от разхода си на гориво. Всеки спестен литър гориво държи въглеродният ди оксид вън от атмосферата!


Избягвай продукти с много опаковки

Ти можеш да спестиш 600 kg въглероден ди оксид, ако намалиш отпадъците си с 10%. Не взимай ненужни найлонови торбички – те не се разграждат. Когато можеш, носи си раница или чанта – по-здраво е, по-красиво и не замърсява природата.


Не изхвърляй безразборно отпадъци

Пластмасовите и найлонови отпадъци не се разграждат, затова ако ги изхвърляш безразборно, те ще стават все повече. Ти, децата и внуците ти ще живеете в бунище.


Рециклирай

С рециклирането на половината от домашните ти отпадъци, ти можеш да намалиш замърсяването, да спестиш 1.2 тона въглероден ди оксид на година, както и изразходването на ценни природни ресурси.


Не замърсявай почвата с изкуствени торове и химикали

Повечето изкуствени торове и пестициди не се разграждат добре. Освен че замърсяват почвата и унищожават много полезни животински видове, през плодовете и зеленчуците проникват в организма ти и бавно те отравят.


Пести питейната вода

Можеш да събираш дъждовна вода за напояване. Или да използваш капкови системи за напояване. Така ще намалиш и сметките си за вода.


Засади дърво

Едно дърво абсорбира един тон въглероден диоксид през живота си.


Карай повече колело, разхождай се

Това е по-здравословно, по-приятно, по-евтино и щади околната среда. Върни се към по-естествен начин на живот.


Информирай се

Само информирания човек може да направи разумен избор. Потърси повече информация, какво е положение в момента и какво можеш ТИ да направиш


Не бъди пасивен

Разбери – не става въпрос за някой друг, а за теб самия, за твоя живот и за този на деца ти!
За контакт